VAMPIR-CUADECUC: estrena 38 anys després

El proper dia 14 d’agost s’estrenarà, després de 38 anys del seu rodatge, als Cines Verdi de Madrid i Barcelona, la pel.lícula de Pere Portabella “VAMPIR-CUADECUC”.
“VAMPIR-CUADECUC” , rodada el 1970 en plena dictadura, no ha pogut tenir fins ara la qualificació oficial, tot i que , fora de Espanya, va tenir una immediata i excel.lent acollida (per exemple, va estrenar-se a la Quinzena de Realitzadors del Festival de Cannes del 1971 i des del 1972 forma part del fons artístic del Museu d’Art Modern de New York- MoMA).
Portabella no va poder ser present en cap d’aquestes presentacions perquè tenia retirat el passaport per les autoritats franquistes.
“VAMPIR-CUADECUC” , és la particular visió de Portabella del relat clàssic de DRÀCULA de Bram Stoker, elaborada a partir del rodatge del film “El conde Drácula” que el seu col.lega Jesús Franco duia a terme amb Christopher Lee com a protagonista.
Portabella inventa amb el seu film el “making off”, abans de que existís aquest subgènere audiovisual. La pel.lícula ens explica la història del més famós dels vampirs i, alhora, “vampiritza” el procés de treball
cinematogràfic.
Aquest joc entre realitat i ficció es va rodar en negatiu de so en 16 mm.
Per a la seva actual estrena en sales, s’ha restaurat aquest material obtenint còpia en 35mm en blanc i en negre (sense gama de grisos), tal com era el treball original de Portabella.